Jälleenrakentuva Tampere 1945-1952

Sodan jälkeisen jälleenrakennuskauden kuvia Aamulehden kokoelmista

Toisen maailmansodan jälkeen niin Suomi valtiona kuin Tampere kaupunkina kokivat murroksen, jonka jälkijäristykset tuntuvat yhä 2000-luvulla. Sota jätti pitkälle 1950-luvulle jatkuneet näkyvät jäljet siirtolaisten, sotakorvausten, elintarvikepulan ja tuhoutuneen rakennuskannan merkeissä. Toisaalta vielä syvemmät arvet sota tuotti suomalaisiin näkymättömämmällä henkisellä tasolla. Sota-aika oli ollut raskasta niin rintamalla taistelleelle pojalle kuin kotirintamaa pystyssä pitäneelle äidillekin. Normaaliin elämään palaaminen ei aina ollut yksinkertaista. Kuitenkin sodan päätyttyä suomalaisessa yhteiskunnassa oli ennennäkemätön tarmo rakentaa uudestaan ja paremmin se mikä oli sodan aikana tuhoutunut. Niin sanottu jälleenrakennuskausi onkin suurten suomalaisten ponnistusten aikakausi.

Tämän Museosolmun tarkoitus on esitellä sodan jälkeisiä ilmiöitä Tampereella ja samalla tamperelaisten arjenkokemuksia. Jälleenrakennuskausi ei ollut vain ankaraa työtä ja rakentamista, vaan myös elämänmyönteisyyttä, kulttuuria, urheilua ja poliittista innostusta sykkivä aikakausi. Aamulehti oli jo tuolloin levikkinsä puolesta Tampereen ykköslehti, jonka kuvista saa monipuolisen käsityksen siitä, mitä kaikkea Tampereella ja sen lähialueilla todellisuudessa tapahtui. Itse asiassa vasta nyt, kun uudet ja teknisesti laadukkaammat skannerit ja kuvankäsittelyohjelmat ovat yleistyneet, voidaan hieman vaurioituneestakin negatiivista loihtia helposti varsin hyvälaatuinen otos. Näin vanhat lehtikuvat nousevat niille todella kuuluvaan arvoon. Jo 1940-luvulla Aamulehti käytti ammattivalokuvaajia ja tämä näkyy kuvien korkeassa visuaalisessa laadussa. Näiden kuvien kautta onkin helppo hypätä mukaan vanhan ajan elämään ja samalla miettiä vaikkapa sitä, kuinka paljon todellisuudessa maailmamme on muuttunut. Kumpuavatko elämämme tärkeimmät asiat edelleen 2000-luvun hyvinvointivaltiossa samoista lähteistä kuin 1940-luvun Suomessa?

Aamulehden negatiivit vuosilta 1927-74 muodostavat Vapriikin kuva-arkiston Aamulehti-kokoelman. Kokoelmassa on satojatuhansia otoksia. Vapriikin kuva-arkisto yhdessä mediamuseo Rupriikin kanssa toteuttivat loppuvuodesta 2011 ja alkuvuodesta 2012 projektin, jossa digitalisoitiin ja tutkittiin jälleenrakennuskaudelta peräisin olevia Aamulehden ammattivalokuvaajien negatiiveja. Laajemmin digitalisoituihin kuviin voi tutustua Tampereen museoiden julkisen tietokannan Siirin kautta (http://siiri.tampere.fi/). Projektin aikana digitalisoidut yli 2500 kuvaa löytyvät Siirin valokuvien tietokannasta kirjoittamalla kuvan aiheeksi jälleenrakennuskausi. Projekti liittyy suurempaan jälleenrakennuskauden ilmiöitä valottavaan kokonaisuuteen, johon kuuluu yhdeksän liikenteen ja viestinnän alan erikoismuseota eri puolilta Etelä-Suomea. Yhdessä nämä museot muodostavat Trafiikki-museot Ry:n (http://www.trafiikki.fi/). Trafiikki-museot järjestävät vuonna 2015 yhteisnäyttelyn liittyen jälleenrakennuskauteen.

Lisää tiedosto Vaatii kirjautumisen palveluun.

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kohdan tarkoitus on estää automatisoituja roskaposti-robotteja syöttämästä ei-toivottua sisältöä sivustolle.
U
u
z
2
S
B
Syötä koodi ilman välilyöntejä. Huomioi että kirjainten koolla on väliä.