Patsastalkoot Pirkanmaalla

Pirkanmaan julkiset veistokset

Patsastalkoot Pirkanmaalla jatkuvat 2012

 

Pirkanmaa on ja on ollut merkittävien kuvanveistäjien ja kiehtovien veistosten maakunta. Täällä ovat toimineet esimerkiksi Emil Wikström ja Aimo Tukiainen ja toimii edelleen Ossi Somma ja monet muut. Veistoksia ja muistomerkkejä on pystytetty taiteellisin ja historiallisin perustein. Ne kertovat monenlaisia tarinoita, joita seuraamaan ja ikuistamaan eri tekniikoilla Pirkanmaan aluetaidemuseo kutsuu kaikkia kiinnostuneita.

 

Odotamme erityisesti paikkakuntalaisten valokuvaamia/piirtämiä/maalaamia kuvia julkisista veistoksista tai muistoja ja mielipiteitä niistä. Tutkija Soila Kaipiainen keräsi hankkeen pohjaksi komean määrän arkisto- ja muuta tietoa Akaan ja Valkeakosken veistoksista sekä kuvasi niitä, mutta vielä on runsaasti työtä edessä koko Pirkanmaan patsastalkoissa. Mutta edessä on myös kiinnostavia kohtaamisia taideteosten kanssa ja jännittäviä löytöjä niiden vaiheista. Kun talkoita tehdään, myös taidemuseo lisää jatkuvasti kuvia ja tietoja Solmun Patsastalkoot-sivulle, joten kannattaa aina välillä piipahtaa katsomassa.

 

Tervetuloa mukaan talkoisiin!

 

Marja-Liisa Linder

 

 

Patsastalkoot Pirkanmaalla

 Tampereen taidemuseo – Pirkanmaan aluetaidemuseo on käynnistänyt projektin, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa Pirkanmaan alueen julkisista veistoksista. Julkisella veistoksella tarkoitetaan  kunnan, joskus myös yrityksen tai seurakunnan omistamaa julkisella paikalla sijaitsevaa teosta, jonka luo jokaisella on vapaa pääsy. Hautausmailla, yksityishenkilöiden haudoilla tai kotipihoilla olevat veistokset eivät kuulu tämän hankkeen piiriin. Tarkoituksena on julkaista  koko Pirkanmaan veistoksia esittelevät nettisivut, Tampereen veistossivujen tapaan.  

Museon tutkijat keräävät virkatyönään tietoa veistoksista arkistoista ja kirjallisuudesta ja lehdistä ja he myös kuvaavat teokset ja tarkastavat tarvittaessa niiden kunnon. Uutta on, että nyt kutsumme myös suuren yleisön mukaan patsastalkoisiin. Tampereen museoiden sivuilta löytyy Solmu, johon jokainen voi laittaa veistoksista ottamiaan kuvia esille ja lisätä teostietoja.  

Toivomme erityisesti lasten ja nuorten löytävän kotiseutunsa veistokset ja ottavan niistä kuvia hankettamme varten. Päiväkodit ja koulut haastetaan myös mukaan talkoisiin. Myös piirretyt ja maalatut kuvat voimme aluetaidemuseolla skannata ja liittää mukaan Solmun kuvagalleriaan. 

Pirkanmaan veistosten ja muistomerkkien määrä on suuri ja eteläiseltä Pirkanmaalta alkanut hankkeemme tulee varmaan kestämään useita vuosia. Mikään kiire kuvien ottamisella ei siis ole ja kuvia voi lisätä vaikka ei veistosten tekijää tai teoksen nimeä tietäisikään. Täydennetään tietoja yhdessä, porukalla! 

Erittäin tärkeää meille on, jos muistat patsaan paljastustilaisuuden tai olit mukana patsasta pystyttämässä. Näissä tapahtumissa mukana olleilta toivomme Solmun tekstisivuille muisteloita, lyhyitä selostuksia tapahtumista tai tarinoita. Keitä oli paikalla, oliko ohjelmaa, kuka puhui? Pidettiinkö paljastetusta veistoksesta, keskusteltiinko siitä ja mitä ehkä kirjoitettiin sanomalehdissä? Onko sinulla tallessa jopa vanhoja kuvia patsaiden paljastustilaisuuksista? Jos haluat antaa kuvia projektimme käyttöön, ota yhteyttä

 

sähköpostilla: marja-liisa.linder(at)tampere.fi  

tai ota yhteyttä kirjeitse:

Patsastalkoot

Tampereen taidemuseo  - Pirkanmaan aluetaidemuseo

PL 487

33101 Tampere

 

 

Muita solmuja aiheesta:

  • Array
Lisää tiedosto Vaatii kirjautumisen palveluun.

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kohdan tarkoitus on estää automatisoituja roskaposti-robotteja syöttämästä ei-toivottua sisältöä sivustolle.
W
j
1
t
g
7
Syötä koodi ilman välilyöntejä. Huomioi että kirjainten koolla on väliä.